Jak zorganizować stypę

 

Stypa to poczęstunek dla krewnych i znajomych zmarłego. Wizyta życzliwych osób może być największą pociechą w trudnych chwilach.

Najczęściej stypę organizuje się z dwóch powodów:
-na pogrzeb przybędą osoby z całego kraju, a nawet z zagranicy, dlatego warto ugościć ich po długiej podróży
-rodzina zmarłego chce spędzić dzień pogrzebu wśród osób im bliskich, w poczuciu, że zmarły był osobą kochaną, szanowaną i będzie go wszystkim brakować
Odpowiednio wcześniej należy zastanowić się nad zorganizowaniem poczęstunku. Wszystko uzależnione jest od wielkości budżetu. Jeśli nie jest on szczególnie duży to stypę można zorganizować we własnym domu lub u kogoś z rodziny, kto ma wystarczająca ilość miejsca, by pomieścić wszystkich zaproszonych gości.
Jeśli decydujemy się na opcję poczęstunku poza domem, warto jest zdać się na pomoc specjalistów, czyli restauracje i domy pogrzebowe. Warto też pamiętać o transporcie. Jeśli nie ma możliwości urządzenia stypy w pobliżu miejsca pochówku, to należy pomyśleć o zamówieniu autobusu albo busa, bądź poproszeniu o pomoc zmotoryzowaną część rodziny.

Stypa zorganizowana poza domem:
Jest to rozwiązanie najwygodniejsze i najprostsze. Wystarczy tylko wybrać menu i zapłacić. Większość restauracji ma w swojej ofercie gotowe przykłady zestawów obiadowych, specjalnie przygotowanych na tą uroczystość.

Jedzenie na stypie:
W klasycznym menu znajdziemy zupę, drugie danie i ciasto, do którego podane są kawa i herbata. Przy wyborze dań warto zwrócić uwagę czy w gronie osób zaproszonych nie ma wegetarian. Najlepiej wybrać zestaw, który nasyci głód i rozgrzeje, szczególne jeśli pogrzeb odbywa się w mroźny dzień.

Stypa zorganizowana  w domu:
Gotowanie dla dużej ilości osób wymaga czasu i sporego zaangażowania, dlatego warto poprosić o pomoc kogoś z rodziny czy przyjaciół. Podobnie jak przy wybieraniu potraw w restauracji warto postawić na dania sycące, które dodatkowo są dość proste i szybkie w przygotowaniu. Zrozumiałe jest, że natłok spraw i cała sytuacja nie sprzyja często  organizacji takiego typu uroczystości. Warto więc powierzyć to zadanie zakładowi pogrzebowemu, który w swojej ofercie ma również kompleksowe przygotowanie stypy w domu.

Alkohol na stypie:
Może się pojawić, ale nie musi. Wszystko zależy od tego jaki charakter będzie mieć poczęstunek: czy jest to okazja do refleksji i zadumy, czy raczej próba przezwyciężenia smutku i powrotu do normalności. Jeśli zdecydujemy się na alkohol, warto wziąć pod uwagę panującą pogodę. W zimowy dzień dobrze rozgrzać się kieliszkiem wódki czy kieliszkiem czerwonego wina.

Muzyka:
Oczywiście można z niej zrezygnować albo wybrać bardzo klasyczne utwory. Przyjęło się również, że na stypach odtwarzane są melodie, które szczególnie upodobał sobie zmarły.

Zaproszenia:
Zaproszenia na stypę najlepiej dokonać przy powiadomieniu o dacie pogrzebu, tak by osoby dojeżdżające z daleka zarezerwowały sobie odpowiednią ilość czasu. Należy pamiętać o dokładnym podaniu adresu kościoła, cmentarza oraz miejsca organizacji stypy.

 

Zadzwoń do nas

Aby ustalić szczegóły

601-700-280

Facebook